af Karl Emil Koch
Kender du følelsen af, at pennen ikke lystrer? Dine smukke fantasier vil simpelthen ikke træde frem på det blanke papir. Ubehaget ved synet af dine bestræbelser, en lille krusedulle, får dig til at tage hånd om sagen og fatte computeren, for den må da kunne genskabe din fantasi. Men ak, den kausale måde at tegne på dræber enhver overraskelse og spontanitet og din gode idé er væk i frustration over fejlindtastede kommandoer.
Nutidens arkitekter er fanget i et limbo mellem håndtegning og digital tegning. Vi kan hverken finde ud af det ene eller det andet. Når jeg spadserer rundt i København, kigger jeg med stor ængstelighed på de rigt dekorerede bygninger fra fordums tider, for jeg ved, at kun få arkitekter har evnerne endsige fantasien til at tegne tilsvarende i dag. Uanset om de bruger pennen eller computeren.
Dét arkitekter evner at tegne i dag, er betonkasser med påklistrede mursten og overdimensionerede altaner. Hvis vi er heldige har betonkassen et enkelt twist eller en terrassering, som hjælper på det ellers monotone udtryk. Dette er en konsekvens af, at vi i al for lang tid har negligeret evnen til at komponere og formgive gennem en mestring af et tegneredskab.
Pablo Picasso havde ingen problemer med at male naturalistisk, han fravalgte det bare. På samme måde skal nutidens arkitekter også evne at tegne komplicerede barokke eller ekspressionistiske kompositioner. Hvis vi tegner minimalistisk, skal det være fordi vi har valgt det, ikke fordi vi ikke kan finde ud af andet.
Den minimalistiske stil har sejret ad helvede til og man kan i dag knap nok se forskel på bank, bibliotek eller bolig. Alt flyder sammen i sterile og kønsløse former, der ikke formår at fange øjet i ærefrygt. Jovist er dekorationer og detaljer unyttige, men vi arkitekter skal netop insistere på det unyttige – på det smukke og symbolske. En flot betontekstur er ikke nok, der må noget mere til.
Under min første forelæsning på arkitektskolen lærte jeg, at facaden på Amalienborg har 11 nuancer, altså 11 forskellige dybder i facaden. Dengang syntes jeg, at det var opblæst at tale om nuancer, men nu forstår jeg vigtigheden af disse nuancer. De fremhæver eller skjuler og giver dermed bygningen karakter og sjæl.
I dag, når jeg fra samme arkitektskole kigger hen på Operaen, så kan jeg måske få øje på to nuancer: glas og kølergrill. Det får mig ikke til at drømme og det vidner mine egne tegninger på tegnebordet om; forskellige kompositioner af rektangler, som forskyder sig ift. hinanden – det er så langt min fantasi rækker.
Hvis udviklingen skal vendes, må vi skabe et nyt fokus. Et fokus på komposition og formgivning gennem tegneteknisk kunnen. Vi skal mestre pennens frie og spontane skaberkraft. Og vi skal gå den digitale fremtid i møde og lære at tegne på computerens præmisser med parametri og programmering, der åbner op for et univers med helt nye former. Dette fokus skal give os mulighed for en mere rig og mangfoldig arkitektur, hvor der tages hånd om detaljen i helheden.
For fremtiden ønsker jeg arkitekter, der har fantasi og evner til at tegne rokoko som Eigtved, ekspressionisme som Gaudi eller futurisme som Zaha Hadid.